Seven-Seens-of-Haft-Seen هفت‌سین سفره‌ای است که ایرانیان، هنگام نوروز می‌آرایند. خانواده در زمان گردش سال در کنار سفره هفت‌سین می‌نشینند. هر کدام از اجزای این سفره فلسفه‌ای دارد که در این مطلب به اختصار توضیح داده شده.
32741
فلسفه اجزای سفره هفت سین
Vidoal
4.91
روی نقاط چشمک‌زن کلیک کنید. فلسفه اجزای سفره هفت سین
عدم نمایش تگ‌ها

توضیحات

فلسفه اجزای سفره هفت سین

هفت‌سین سفره‌ای است که ایرانیان، هنگام نوروز می‌آرایند. خانواده در زمان گردش سال در کنار سفره هفت‌سین می‌نشینند. هر کدام از اجزای این سفره فلسفه‌ای دارد که در این مطلب به اختصار توضیح داده شده.
بنا بر اطلاعات دانشنامه‌ی ایرانیکا تاریخچه‌ی این رسم مبهم است و «هفت‌سین» احتمالاً رسم کهنی نیست.
در بعضی ریشه‌یابی‌های دیگر، هفت سین را به هفت «سینی» ربط داده‌اند، یا اصلش را «هفت میم» دانسته‌اند، یا آن را از ریشه‌ی «هفت‌چین» به معنی هفت چیدنی نامیده‌اند که این ریشه‌یابی نیز از  سوی محققین جدی گرفته نمی‌شود.
ولی جدا از یک مورد اشاره‌ی مبهم و مشکوک به این سفره در منبعی منتسب به دوره‌ی صفوی، از هفت‌سین حتی در نوشته‌های مورخین و سیاحان قرن نوزدهم میلادی هم اثر چندانی نیست. تنها هاینریش بروگش که در ۱۸۶۰۰ میلادی از تهران بازدید کرده است، می‌نویسد که ایرانیان برای نوروز گل‌هایی می‌کاشتند که نام‌شان با سین آغاز می‌شده.
دیگر این که در آیین نوروزی ساسانیان ، عدد «هفت» اهمیت داشته است. آمده است که ساسانیان در نوروز هفت دانه را بر هفت ستون می‌کاشتند یا نانی می‌پختند از هفت غله‌ی مختلف؛ ولی «هفت‌سین» را پدیده‌ی پیوسته‌ای بازمانده از دوران پیش از اسلام دانستن، در حالی که اشاره‌ای به آن در دوران اسلامی (چه در میان فارس‌ها و مسلمانان و چه در میان کردها و زرتشتیان) تا قرن بیستم میلادی باقی نیست، ادعایی بی‌مدرک است.
در مجموع، هرچند اجزای سفره‌ی نوروزی، باستانی و معنادار هستند و ریشه در سنت‌های ایرانی دارند، به طور مشخص نظریه «هفت» جز آغازشونده با «سین»، جدید است و احتمالا در قرن بیستم میلادی به کمک رسانه‌های جمعی پا گرفته و فراگیر شده‌است.
سفره‌ی هفت‌سین از جلوه‌های اصیل نوروز به‌ویژه در میان خانواده‌های ایرانی‌است. در گذشته، بر حاشیه‌ی سفره‌ی قلمکار ایرانی با قلم خوانا این بیت سعدی نوشته می‌شد:
ادیم زمین، سفره‌ی عام اوست
چه دشمن بر این خوان یغما، چه دوست
به این معنی که نعمت‌ها برای دوست و دشمن گسترده است.

 

نظرات

سوالات و نظرات کاربران
0
مليكا نورى زاده
مليكا نورى زاده جمعه، 02 فروردین 1398
سلام و خسته نباشین.قسمت “سیر” متنی که نوشته شده ناقص هستش لطفا بررسیش کنین.
0
Mahdieh photo
Mahdieh چهارشنبه، 29 اسفند 1397
خیلی خوب بود و جالب اما متن های اجزای سفره هفت سین سیب و سبزه و سیر که متن های بلندی داشت بقیه مطلب معلوم نبود
2
مهدیه photo
مهدیه چهارشنبه، 29 اسفند 1397
هفت سین ها باید دارای این ویژگی ها باشند : ۱- نام آنها پارسی باشد. ۲- با بند واژه ( حرف ) سین آغاز شود. ۳- دارای ریشه گیاهی باشند. ۴- خوردنی باشند. ۵- ترکیبی نباشد ( ترکیبی از دو واژه نباشد مثل : سیب زمینی ) سیب. سیر. سماغ. سرکه. سمنو. سبزی ( یا سبزه ) و سنجد بر این پایه : سُنبل ( نه خوراکی است نه پارسی ) تازی است. سکه ( نه خوراکی است نه پارسی ) تازی است. سماور ( نه خوراکی است نه پارسی ) روسی است. در بیست میلیون واژه های پارسی، نمی توان هشتمی را برای هفت سین های نوروزی پیدا کرد که دارای این ویژگی ها باشند. هر یک از سین های هفت سین، نماد یکی از سپنتاهای ( هفت ابر فرشته ) کیش زرتشت است : سیر : نماد اهورا مزدا سبزه : فرشته اردیبهشت نماد آبهای پاک است سیب : فرشته سپندارمذ، فرشته زن، نماد بارداری و پرستاری است سنجد : فرشته خرداد نماد دلبستگی سرکه : فرشته امرداد نماد جاودانگی سمنو : فرشته شهریور نماد خواربار سماغ : فرشته بهمن نماد باران ( سماغ واژه پارسی است و نباید با بندواژه " ق " نوشته شود )
0
dadmehr salimi
dadmehr salimi سه شنبه، 09 بهمن 1397
من هم با اقای سروش عباسی موامقم
1
سروش عباسی
سروش عباسی سه شنبه، 14 فروردین 1397
مفصل ترین توضیح در زمینه هفت سین . البته من شنیده بودم که هفت شین بوده و تغییر داده شده که الان برام مسجل شد که یه نظریه نادرست بوده .
1
نسرین photo
نسرین سه شنبه، 14 فروردین 1397
من وقتی لینک مطلبو دیدم کلی خوشحال شدم که راجع بهش بخونم، ولی خیلی ناقص و بد بود
2
نسرین photo
نسرین سه شنبه، 14 فروردین 1397
من وقتی لینک مطلبو دیدم کلی خوشحال شدم که راجع بهش بخونم، ولی خیلی ناقص و بد بود
1
نیما ه photo
نیما ه سه شنبه، 07 فروردین 1397
از کانال تلگرام شما بسیار راضیم. اما انتظارم از شما بابت هفت سین خیلی بیشتر از این بود و توقعم بیشتر بود. البته افشا سازی سین ها در جو سیاسی امروزه به نفع نیست، همونطوری که خیام نخواست در نوروزنامه چیزی رو برملا کنه موفق و پایدار باشید.
1
Ali photo
Ali دوشنبه، 06 فروردین 1397
سلام خدمت دوستان اصلا مطلب جالبی نبود چون به قول دوستان منبع موثقی نداره و بیانگر چیز خواصی نیست کشورهای همسایه بهتر از ما نوروز رو جشن میگیرن و توضیح میدن که آیین نوروزی و سفره نوروزی چه جوری بوده تشکیل شده کاش کمی مطالعه و دید متفاوتی داشته باشیم. با تشکر
0
م photo
م یکشنبه، 27 اسفند 1396
باسلام در زمانهای قدیم هنگام آمدن بهار تورکها یک سفره ای آماده میکردند که در آن ۷تا از برکتهای خداوندی رو میچیدند که به زبان تورکی میشد (برکتین یئددی‌سین) یئددی»۷ همون هفت هستش. به مرور زمان فارسها با فکر و اندیشه خوشون این رو هفت سین گفتند و از خودشون چیزهای اضافه کردند.!!
1
مصطفی خدابخشی پالندی
مصطفی خدابخشی پالندی یکشنبه، 22 بهمن 1396
درمورد ماهی مطمئنید؟!
1
Moni photo
Moni سه شنبه، 01 فروردین 1396
کپی پیست از ویکیپدیا؟؟
2
نوید امین آقایی
نوید امین آقایی جمعه، 04 فروردین 1396
(پاسخ) در صورتی که اطلاعات بهتر و منابع موثقی دارید خوشحال میشیم در اختیارمون بگذارید.
1
فرزین اکبری
فرزین اکبری دوشنبه، 24 مهر 1396
(پاسخ) سرچشمه اش از کتاب های زرتشتیان و تاریخی هست. چ فرقی میکنه مگه میشه ویکی ی چیزی بگه مثلا ویدوال ی چیز دیگه. مثلا همه منابع میگن دو دوتا میشه چهار یا الف ب نیست. مقاله ای اگه بگه الف ب است یا دو دوتا چهار نمیشه باید مورد نقد قرار بگیرد و منابع هاش بررسی بشود
1
علی مشایخی
علی مشایخی جمعه، 04 فروردین 1396
چرا منبع نداره؟ می دونم که کپی هست و خودتون ننوشتید. از ویکی پدیا کپی کردید. راستی باید بدونید که ویکی پدیا منبع معتبری نیست و من هم می تونم بای ثبت نام ساده مطلب رو ویرایش کنم. حتی بی ثبت نام هم میشه!
1
تیم طراحی ویدولوپ
تیم طراحی ویدولوپ جمعه، 04 فروردین 1396
(پاسخ) فلسفه تک تک اجزای سفره از چند سایت مختلف بررسی شده ، همه اطلاعات از ویکی پدیا نیست. در صوردتی که موردی مشاهده کردین که درست نیست لطف کنید به ما اطلاع بدید.
1
فرزین اکبری
فرزین اکبری دوشنبه، 24 مهر 1396
(پاسخ) در کتابها این موارد هست شما میتونید از کتابهای زرتشتی و تاریخی مطالعه کنید که همه به درستی هستند
3
فاطمه پیری
فاطمه پیری جمعه، 01 اردیبهشت 1396
مطلب خوبی بود بنظر من سفره هفت سین بهانه است برای کنارهم بودن و شروع نو با کلی محبت
2
نگار شرف الدین
نگار شرف الدین جمعه، 18 فروردین 1396
بسیار زیبا. امیدوارم سنت پهن کردن سفره ی هفت سین موقع تحویل سال همیشه پابرجا بمونه و نسل های بعد هم از نشستن دور سفره لذت ببرن
5
ایمان  قهارپور
ایمان قهارپور شنبه، 05 فروردین 1396
در بسیاری از منابع تاریخی آمده است که «سفره هفت سین» نخست «سفره هفت شین» بوده و بعدها به این نام تغییر یافته است. شمع، شراب ، شیرینی ، شهد (عسل) ، شمشاد، شربت و شقایق یا شاخه نبات، اجزای تشکیل دهنده سفره هفت شین بودند. برخی دیگر به وجود «هفت چین» در ایران پیش از اسلام اعتقاد دارند. سخنران جامعه زرتشتی در این باره می گوید:«در زمان هخامنشیان در نوروز به روی هفت ظرف چینی غذا می گذاشتند که به آن هفت چین یا هفت چیدنی می گفتند. بعدها در زمان ساسانیان هفت شین رسم متداول مردم ایران شد و شمشاد در کنار بقیه شین های نوروزی، به نشانه سبزی و جاودانگی برسر سفره قرارگرفت. بعد از سقوط ساسانیان وقتی که مردم ایران اسلام را پذیرفتند، سعی کردند که سنت ها و آیین های باستانی خود را هم حفظ کنند.
2
نوید امین آقایی
نوید امین آقایی شنبه، 05 فروردین 1396
(پاسخ) خیلی جالب بود ممنونم، یک نکته جالب در مورد حروف فارسی هست که هر کدام از الفبای فارسی در دل خود معنا، مفهوم و فلسفه‌ای دارد و حرف شین در ادبیات فارسی نمادی شادی است و کلماتی که با این حرف ساخته میشوند اکثرا با شور ، شادی ، شوق و عشق همراه هستند. احتمالا هفت شین هم با یک همچین مفهومی به وجود آمده است
2
هستی علیجانی
هستی علیجانی سه شنبه، 01 فروردین 1396
خیلی جالب بود، واقعا نمی‌دونستم که سکه، جز اصلی سفره نیست ولی در عین حال سرکه تا این حد مهم و ضروریه، بخاطر بوی بد سرکه،سر سفرمون نذاشتیم، اما انگار اشتباه کردیم
1
صفیه رضایی
صفیه رضایی سه شنبه، 01 فروردین 1396
جالب بود ولی خیلی کامل نبود
1
rigel hermanc
rigel hermanc دوشنبه، 30 اسفند 1395
هفت سین مگه هفتا نیست؟من نمیدونم ماهی و آینه و سکه و ساعت چیه که تو سفره میزارن!تا اونجایی که من میدونم هفت سین،هفت تا خوردنی طبی هست،و هر چیزی هم که بهش اضافه شده یادگار دوران صفویانه و اشتباه!
1
مهدی خدمتگذار
مهدی خدمتگذار سه شنبه، 01 فروردین 1396
(پاسخ) هفت سین هفت تا هست ولی خو اینایی که شما ذکر کردی سین ندارن آیینه نماد خود پرستی و در آثار مولوی هم آیینه به منظور درازای عمر هستش سکه هم نماد داراییه بعضی ها هم آب رو اضافه میکنن به نماد روشنایی
2
محبوبه قلی پور
محبوبه قلی پور دوشنبه، 30 اسفند 1395
چقدر فلسفه سفره هفت سین قشنگ وبا مفهومه.حکمت بودن هرکدوم درجای خودش بینظیره.
2
اذین photo
اذین دوشنبه، 30 اسفند 1395
عالی بود خیلی پرمحتوا و دقیق!مرسی
cloud 1 cloud 2 cloud 3 با مطالب متفاوت در تلگرام ویدوآل همراه باشید