چه‌طور اشعه‌ی ایکس درون بدن را می‌بیند؟

چه‌طور اشعه‌ی ایکس درون بدن را می‌بیند؟

گروه آموزشی

ویدوآل

1395/01/29

21429

بار بازدید شده
How-X-rays-see-through-your-skin آیا تا حالا به این فکر کردین که اشعه‌ی ایکس چیه و چه‌طور می‌تونه داخل بدن شما رو ببینه؟ چرا اسم این اشعه رو "ایکس" گذاشتن؟ برای آشنایی با این اشعه‌ی کاربردی، ویدیو تهیه شده رو ببینین.
12929
چه‌طور اشعه‌ی ایکس درون بدن را می‌بیند؟
Vidoal
4.67
سرعت نمایش
سوالات و نظرات کاربران
0
ariana photo
ariana دوشنبه، 29 آبان 1396
این خیلی جالب هستش
0
ماهان photo
ماهان جمعه، 02 تیر 1396
بسیار عالی است ولی فقط مشکل این جا است که شما در اول و آخر ویدیو و در کادر زیر ویدیو آدرس سایت و کانال تلگرام خود را نمایش می دهید؛ آن وقت باز هم هر 3 یا 4 ثانیه یک بار نماد خود را در وسط ویدیو نشان می‌دهید. آیا این قدر لازم است؟؟
0
نوید امین آقایی
نوید امین آقایی شنبه، 03 تیر 1396
(پاسخ)

مشکل از آنجایی شروع میشود که افراد بدونه اجازه ویدیو ما را در کانال و سایت خود با نام خود استفاده میکنند.

0
مرتضی تبریزی
مرتضی تبریزی پنج شنبه، 12 اسفند 1395
اشعه ایکس اگه زیاد استفاده بشه بدن رو داغون میکنه .
0
مصطفی .
م کهن چهارشنبه، 08 دی 1395
چه جالب. رونتگن با اختراعش کمک به بشریت کرد
0
منیرسادات photo
منیرسادات سه شنبه، 09 آذر 1395
وای بسیار عالی بود کیف کردم واقعا علم فیزیک محشره
0
امیر قربانی
امیر قربانی دوشنبه، 08 آذر 1395
در چه سالی این علم به ما انسان ها کمک کرد
0
سلمان ترابی گودرزی
سلمان ترابی گودرزی جمعه، 23 مهر 1395
همیشه این علم بوده که به کمک بشر اومده
0
محمد photo
محمد سه شنبه، 31 فروردین 1395
سلام خسته نباشید میخواستم یک تشکر ویژه بکنم از برنامه های بسیار خوب و مفیدتون و اینکه به همین راه ادامه بدین خیلی ممنون
توضیحات
در سال 1895 فیزیکدانی به نام"ویلهلم رونگن" در حال آزمایش با یک لوله‌ی کاتدی بود.

لوله‌ی کاتدی محفظه‌ی شیشه‌ای  است که در آن شعاعی از الکترون‌ها به صفحه‌ی فلورسنت تابانده می‌شود.

او لوله کاتدی را با کاغذ ضخیمی پوشاند تا از انتشار نور فلورسنت جلوگیری کند. در این هنگام حادثه‌ی عجیبی روی داد، صفحه‌ی دیگری،بیرون از لوله در حال درخشیدن بود!
به عبارت دیگر، اشعه‌های نامریی از کاغذ عبور کرده بودند. ویلهلم نمی‌دانست آن‌ها چه اشعه‌ای هستند، بنابراین آن‌ها را اشعه ایکس  یا اشعه ناشناخته نامید. این کشف سرانجام برای او یک جایزه نوبل به ارمغان آورد.
 اکنون به توضیح آن‌چه ما امروزه می‌دانیم اتفاق می‌افتد، می‌پردازیم. هنگامی که الکترون‌ها با انرژی زیاد در لوله کاتدی به صفحه ی فلزی برخورد می‌کنند، یا سرعتشان کم می‌شود و انرژی آزاد می‌کنند و یا از اتم‌هایی که به آنها برخورد می‌کنند، الکترون جدا می‌کنند.
این امر باعث آزاد شدن انرژی مضاعف می‌شود. در هر دو صورت، انرژی آزاد شده بصورت اشعه ایکس آزاد می‌شود. انرژی ایکس نمونه‌ای از تششع الکترومغناطیسی است و مقدار انرژی بیشتری از نور و انرژی کمتری از اشعه گاما دارد. اشعه ایکس توان کافی برای عبور از تمامی مواد را دارد. مثل این‌که آن‌ها نیمه رسانا هستند و مخصوصا برای کاربردهای پزشکی بسیار مفیدند چون می‌توانند از اندام‌های مختلف بدن مانند استخوان‌ها، بدون ایجاد صدمه‌، تصویر تهیه کنند. اگر چه احتمال کمی در ایجاد جهش در اندام‌های تناسلی و بافت‌هایی مانند تیرویید وجود دارد و به همین دلیل جلیقه‌های سربی برای جلوگیری از نفوذ آن‌ها استفاده می‌شود.
هنگامی که اشعه ایکس با مواد در تماس است به الکترون‌های آن‌ها برخورد می‌کند. بعضی اوقات، تمام انرژی خود را به ماده منتقل کرده و جذب می‌شود. بعضی اوقات نیز فقط مقداری از انرژی خود را منتقل کرده و بقیه پراکنده می‌شوند. فرکانس این تششعات به تعداد الکترون‌هایی که اشعه ایکس به آن‌ها برخورد می‌کند؛ بستگی دارد. اگر ماده متراکم باشد یا از عناصری با عدد اتمی بالاتر تشکیل شده باشد که به معنی داشتن الکترون‌های بیش‌تر است، احتمال برخورد بیش‌تر خواهد بود. استخوان‌ها متراکم و پر از کلسیم هستند و نسبتا" عدد اتمی بالایی دارند، بنابراین اشعه ایکس را به خوبی جذب می‌کنند.
از سوی دیگر، بافت‌های نرم به آن میزان متراکم نیستند و عناصری با عدد اتمی پایین تر مانند: کربن، هیدروژن و اکسیژن دارند. بنابراین، اشعه ایکس بیش تر به بافت‌هایی مانند شش‌ها و ماهیچه‌ها نفوذ کرده و فیلم را سیاه می‌کند. اما این عکس‌های دو بعدی تا حدودی کارآیی دارند. هنگامی که اشعه ایکس از بدن عبور می‌کند در مسیر خود با اتم‌های زیادی برخورد می‌کند. چیزی که بر روی فیلم ثبت می‌شود، نشان دهنده‌ی مجموعه ای از این برخوردهاست مانند این‌که سعی کنید 100 صفحه از یک رمان را بر روی یک ورقه کاغذ چاپ کنید! برای این‌که ببینید واقعا چه چیزی روی می‌دهد شما باید از زاویه های مختلف از بدن عکس بگیرید و بعد برای ساختن یک تصویر درونی از آنها استفاده کنید.
این همان کاری ست که متخصصان همیشه در فرآیندی به نام سی‌تی‌اسکن اسکن پرتونگاری مقطعی کامپیوتری، انجام می‌دهند. اختراع دیگری که جایزه نوبل دریافت کرد. سی‌تی‌اسکن  رو این طوری در نظر بگیرین: با تنها یک عکس شما ممکن است بتوانید تغییر تراکم مربوط به یک تومور را در بدن بیمار مشاهده کنید ولی نمی‌توانید بفمهمید که چقدر از سطح بدن فاصله دارد. اما هنگامی که از زوایای مختلف عکس بگیرید شما می‌تونید شکل و مکان تومور رو پیدا کنین.
یک سی تی اسکنر با عبور دادن دسته‌ای از پرتوهای اشعه ایکس از بدن بیمار به مجموعه ای از آشکار کننده ها؛ کار می‌کند. اشعه‌ی ایکس با چرخش کامل دور بدن بیمار اغلب در یک مسیر مارپیچی تا پایین بدن بیمار حرکت می‌کند. سی‌تی‌اسکن‌های مارپیچی اطلاعاتی را ارایه می‌دهند که می‌توانند به صورت مقطع عرضی پردازش شوند و دارای جزییات کافی برای شناسایی ویژگی‌های آناتومیک، تومورها، لخته‌های خونی و عفونت‌هاست. سی‌تی‌اسکن همچنین می‌تواند بیماری‌های قلبی و حفره‌های دندون‌های مومیایی‌های دفن شده رو در هزاران سال پیش شناسایی کند. بنابراین چیزی که برای رونگن خوشایند بود به یکی از شگفتی‌های علم پزشکی بَدَل شد. امروزه بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها در سراسر جهان سالانه برای درمان بیماری‌ها و و نجات زندگی‌ها در حدود صد میلیون اسکن انجام می‌دهند.

تهيه‌کننده

Ted Ed
Ted	 Ed

تد سکویی برای انتشار ایده‌هایی است که ارزش انتشار دارند. تد کار خود را در سال 1984 به عنوان کنفرانسی که فصل مشترک تکنولوژی، سرگرمی و طراحی بود آغاز کرد.

مترجم

مهدی سلاجقه
مهدی سلاجقه

زبان انگلیسی خوندم. به مباحث علمی علاقه ی زیادی دارم و سعی دارم اطلاعات خودم را در مورد جهان هستی بالا ببرم و فعلاً مشغول تدریس و ترجمه هستم.

گوینده

فائزه مجاهدطلب
فائزه مجاهدطلب

رشته‌ی بازیگری-کارگردانی رو در دانشگاه هنر تهران خوندم. بازیگری رو دوست دارم و دلم می‌خواد که هر روز از زندگیم پر از تجربه‌های جدید باشه.