تیروئید و نقش آن در متابولیسم

تیروئید و نقش آن در متابولیسم

گروه آموزشی

ویدوآل

1395/03/24

25555

بار بازدید شده
How-does-the-thyroid-manage-your-metabolism درون بافت گردن اندامی کوچک و ساده به نام «تیروئید» وجود دارد که نیروی عظیمی را در بدن به گردش در‌می‌آ‌ورد. وظیفه تیروئید همانند مدیر اجرایی یک شرکت، این است که از کارکرد درست سلول‌ها مطمئن شود...
13555
تیروئید و نقش آن در متابولیسم
Vidoal
4.42
سرعت نمایش
سوالات و نظرات کاربران
0
زانیار فیضی
زانیار فیضی چهارشنبه، 27 بهمن 1395
مطالب خیلی خوبی هستند سوالی برایم پیش اومده که این کلیپ های جالب رو از کجا میارین و داخل سایت درج میکنید؟
0
مرضیه امیری
مرضیه امیری چهارشنبه، 13 بهمن 1395
کلیپ خوبی بود.. باید بگم درست کار نکردن این غده باعث بروز چاقی لک پوس و جوش های مختلف و... میشه باید حتما چند وقتی یبار ازمایش چکاب کامل انجام بشه برای کنترل عملکرد این غده
1
بهروز photo
بهروز جمعه، 02 مهر 1395
تو تلگرام تا جایی که بتونم سایتتونو تبلیغ میکنم
2
علی اکبر محمدی photo
علی اکبر محمدی پنج شنبه، 27 خرداد 1395
"درون بافت گردن اندامی کوچک و ساده به نام «تیروئید» وجود دارد"در واقع طبق تعریف تیروئید یک اندام نیست. بلکه یک غده ی درون ریز هست.
1
گروه آموزشی ویدوآل
گروه آموزشی ویدوآل پنج شنبه، 27 خرداد 1395
(پاسخ) با سلام و تشکر از دقت شما، متن مرتبط تصحیح شد.
توضیحات
درون بافت گردن غده‌ی درون ریز کوچک و ساده به نام «تیروئید» وجود دارد که نیروی عظیمی را در بدن به گردش در‌می‌آ‌ورد. وظیفه تیروئید همانند مدیر اجرایی یک شرکت، این است که از کارکرد درست سلول‌ها مطمئن شود. تیروئید از هورمون‌ها برای انجام این کار و پیغام‌رسانی به تک‌تک سلول‌ها استفاده می‌کند. این عضو عالی‌رتبه بدن از لوب‌های کوچکی که هر کدام حاوی سلول‌های کوچک‌تری به نام «فولیکول» هستند، ساخته شده و ذخیره‌کننده هورمون‌هایی است که تیروئید برای پیام‌رسانی از آنها استفاده می‌کند.

 ۲ هورمون بسیار مهمی که تیروئید تولید می‌کند، «تیروکسین» (Thyroxine) و «تریودوتیرونین» (Triiodothyronine) یا T3 و T4  نام دارند.
 وظیفه هورمون در مقام پیام‌رسان، این است که به هر کدام از سلول‌ها دستور دهد چه زمانی اکسیژن و مواد مغذی مصرف کنند که این کار باعث حفظ متابولیسم(سوخت‌و‌ساز) بدن می‌شود. متابولیسم، سلسله‌ای از عکس‌العمل‌هایی است که به‌وسیله آن سلول‌ها برای بدن انرژی تولید می‌کنند.

 دستورهای ارسال شده از غده تیروئید، موجب می‌شود که تپش قلب کارآمدتر و فعال باشد و همچنین سلول‌ها مواد مغذی را سریع‌تر جذب کنند. وقتی به انرژی بیشتری احتیاج داریم، تیروئید با فرستادن هورمون‌ها برای سرعت بخشیدن به متابولیسم، به ما کمک می‌کند. در‌نهایت تیروئید برای سلول‌ها این امکان را فراهم می‌آورد تا از انرژی استفاده کرده، رشد و تولید مثل کنند.
تیروئید توسط غده «هیپوفیز» کنترل می‌شود؛ غده‌ای هورمونی که درون لایه‌های زیرین مغز قرار گرفته و عملیات تیروئید را سرپرستی می‌کند تا هر‌ زمان پیکی فرستاده می‌شود از آن آگاه باشد. وظیفه غده هیپوفیز این است که مواظب باشد مقدار هورمون موجود در خون خیلی بالا یا پایین نباشد که در هر کدام از این حالت‌ها، دستورات خود را به شکل هورمون‌های محرک تیروئید ارسال می‌کند. حتی در این سیستم به‌شدت کنترل شده، امکان دارد که مدیریت دچار مشکل شود. بعضی از بیماری‌هایی که در تیروئید رشد می‌کنند یا ناهماهنگی‌های شیمیایی درون بدن، باعث آشفتگی تیروئید شده و موجب می‌شود که فرمان‌های هدایت‌کننده‌ غده هیپوفیز را نادیده بگیرد.

 اولین مشکلی که این عوارض به‌وجود می‌آورند، «پرکاری‌ تیروئید» (Hyperthyroidism) نام دارد که وقتی تیروئید بیش از اندازه هورمون بفرستد، اتفاق می‌افتد. این به معنی آن است که سلول‌ها از فرمان مصرف اکسیژن و مواد مغذی سرشار شده و در نتیجه بیش از اندازه فعال می‌شوند. بیمار مبتلا به پرکاری‌ تیروئید از متابولیسم بالاتری برخوردار است و تپش قلب شدید‌تر، گرسنگی مداوم و کاهش وزن سریع دارد. همچنین احساس گرما کرده، تعرق زیاد و اضطراب داشته و خوابیدن برایش مشکل است.

در مقابل آن «کم‌کاری تیروئید» (Hypothyroidism) است که وقتی تیروئید هورمون‌هایی کمتر از حد معمول می‌فرستد، اتفاق می‌افتد. به این معنی که سلول‌های بدن، پیام‌رسان کافی برای هدایت ندارند؛ در نتیجه سلول‌ها بدون برنامه رشد کرده و سوخت‌و‌ساز آرام‌تر اتفاق می‌افتد. در کسانی که کم‌کاری تیروئید دارند، عوارضی چون افزایش وزن، تنبلی، حساسیت به سرما، ورم مفاصل و بی‌حالی دیده می‌شود.
خوشبختانه شیوه‌های درمانی وجود دارد که به افزایش فعالیت تیروئید کمک می‌کند تا بدن هرچه سریع‌تر به سوخت و ساز پایدار خود دست ‌یابد.
تیروئید در بدن انسان به‌عنوان یک عضو کوچک، قدرت بسیار زیادی را اداره کرده و به گردش در‌می‌آورد. به این ترتیب، یک غده تیروئید سالم سلول‌های بدن ما را چنان به‌شکل موثری اداره می‌کند که بدون آگاهی نسبت به وجود غده‌ تیروئید، بدنمان به نرمی و یکنواخت کار کند.

توصیه می‌کنیم مقالات زیر را مطالعه کنید:
۱. لاغری به زبان ساده
۲. متابولیسم و نقش آن در لاغری
۳. انسولین و نقش آن در لاغری
۴. گیاه‌خوارها بیش‌تر از دیگران عمر می‌کنند

توصیه می‌کنیم ویدیوهای زیر را مشاهده کنید:
۱. چگونه وزن ما کم می‌شود

۲. آیا رژیم‌های غذایی مد روز کارآمد هستند؟

تهيه‌کننده

Ted Ed
Ted	 Ed

تد سکویی برای انتشار ایده‌هایی است که ارزش انتشار دارند. تد کار خود را در سال 1984 به عنوان کنفرانسی که فصل مشترک تکنولوژی، سرگرمی و طراحی بود آغاز کرد.

مترجم

هادی بیانی‌فر
هادی بیانی‌فر

در دانشگاه هنر تهران، ادبیات نمایشی خوندم و عاشق مسافرت هستم.

گوینده

فائزه مجاهدطلب
فائزه مجاهدطلب

رشته‌ی بازیگری-کارگردانی رو در دانشگاه هنر تهران خوندم. بازیگری رو دوست دارم و دلم می‌خواد که هر روز از زندگیم پر از تجربه‌های جدید باشه.

ویراستار

مرجان باقرنژاد
مرجان باقرنژاد

سال 1383 شروع فعالیت من در حرفه روزنامه نگاری و البته ویراستاری بود. همواره به دنبال ارتباط منطقی درون متنی، ثبات وهماهنگی، فارسی نویسی و همچنین صحت آن هستم.